2016. január 30., szombat

A felolvasó (2008)

Egy jó sztori fordulatokban gazdag. Meglepő fordulatokban.

Olykor kifejezetten előnyös, ha nincs semmi előinfó a mozizáshoz (vagy olvasáshoz), így a történet valóban magával tud ragadni. A fordulat poénját nem lőtték le a beharangozók, s a "megmagyarázók", hanem a mi képzeletünk pótolja ki a hiányzó, a szándékosan ki nem mondott részleteket. Egy jó alkotás ebben a ritmusban táncoltat.

Nagyon szuper, hogy a Digi Film reklámok nélkül vetíti le a filmjeit, így az sem ránt ki a történetből. Persze aztán a negyedórás szünetben jönnek a bemutatók, de általában azok is elérik a céljukat: felkeltik a figyelmet. Minden adott volt tehát ahhoz, hogy a The Reader (A felolvasó) című 2008-ban készült romantikus drámába teljes átéléssel merülhessek. Csak leültem, hogy belenézzek, aztán még teszek-veszek, az eleje úgyis mindig felületes. Na nem ennek! Csak leültem, és 124 perc múlva álltam fel. A stáblista végén.

Mennyit mondhatnék el azoknak, akik nem ismerik, de megnéznék vagy elolvasnák, hogy ne tálaljam a lényeget?

Mivel az 1950-es években kezdődik a romantika, hát megnyugodtam, jó, nem háborús film, mert arra most nem volnék ráhangolódva. De középtájt kiderül, hogy negatív főhősnőnk (aki ezzel az alakítással négy neves díjat kaszált be, igenis méltán!) furcsa hangulatváltozásai valahol mégiscsak a náci uralomban gyökereznek. Rendkívül elgondolkodtató, miként alakul a "bűn és bűnhődés" folyama, ki mivel járul hozzá egy nemzet vezekléséhez, illetve miként segíthetünk ilyen kínos helyzetben. Szerintem gyönyörű ívet fut be a "bizonyíték" kiteljesedése, s még a dráma lezárásához is ötletes megoldókulcsot alkotott Bernhard Schlink szerző, akinek 220 oldalas könyve az Ulpius-Ház gondozásában jelent meg hazánkban, ám világszerte hétmillió példányban és harminckilenc nyelven.

Visszafogom magam, és nem mesélem el. Remélhetőleg ismétlik még a Digi Film mozicsatornán!

2016. január 17., vasárnap

Az óceán lágy ölén

Jó vágású fiatalember ez a José Salvador Alvarenga, a maga 36 évével pár év halászatot tudott már maga mögött. Tapachula (Mexikó) a forró Közép-Amerika nyugati szélén élvezi, amint a Csendes-óceán nyaldossa homokos partjait a pálmafákkal bástyázott földnyelven. A halászhajók tömegével futnak be, hogy a tenger gyümölcseit sietve értékesítsék. Ha vihar jön - amivel elég gyakran tréfálkozik ez a beljebb békés óceán -, behúzódnak. Ki akar a habok közt vesződni ilyenkor?

Igen ám, de van az úgy, hogy nem sikerül eliszkolni a vad hullámokban. Ilyenkor elvész az ember - akár hajóstul. Mikor a vihar alábbhagy, a rádión fogott segélykérés nyomába erednek, amíg a keresés reálisnak tűnik. De ha nincs sem életjel, sem hajóroncs a láthatáron...

Ez a fránya vihar 2012 decemberében nem nyugodott egyhamar. Két teljes napig nem tudtak a bajbajutott halászhajó segítségére sietni. Ez idő alatt az jócskán a tengerország belsőbb területeire sodródott. A vízálló csomagolású GPS besokallt a sok víztől, a tengerbe hajította a két kétségbeesett legény. Hiábavalóság. A rádió sem mukkant meg többé. S mint kiderült, nem tudnak lehorgonyozni sem, mert ilyen szükséghelyzetre nem számítottak, mikor útnak indultak, tehát mint fölös terhet, kihagyták a felszerelésből. Tehetetlenül nézték tehát, mint távolodik tőlük az utolsó civilizáció is.

Azért mégiscsak volt egy kis szerencséjük: a temérdek kifogott hal a hűtőládában. Ez a láda vált a menedékházukká. A rothadásnak indult halak visszakerültek oda, ahova valók, bár ez némi félszt alapozott meg cápaügyileg. Gond volt továbbá az ivóvíz hiánya is, no meg a folyamatosan újra és újra bezúduló, hideg, sós víz, amit a hétméteres hajó teste medenceként fogott be. Felváltva lapátolta egyikük, míg a másik a láda alatt megpihent. Na, ez is lefoglalta őket jó pár napig.

Aztán a halászat új technikáit voltak kénytelenek felfedezni. Legalábbis Alvarenga nem hagyta el magát, és igenis beszerezte a napi nyers falatokat, legyen az madár vagy hal - száradás után vajmi kevés különbség volt az ízükben. A nyersség a tapasztalatlan 22 éves Ezequiel Córdoba gyomrát kissé megfeküdte. Olyannyira, hogy a beszélgetésük apránként búcsúzkodásba váltott. Ígéretet tettek egymásnak, hogy amelyikük túlélővé válik, a másik szüleit meglátogatja, hogy átadja utolsó szavait. Az egyetlen társ a végtelenségig nyújtózó vesződségben még egy végzetesen rossz döntést hozott: ódzkodott pisit inni. A töményen sós víz azonban egészségtelen. S bár volt, hogy a kalandjukat előidéző bőséges eső áldássá vált, begyűjtve néhány napra elegendő ivóvizük lett, ez mégsem tudott a nagybeteg fiún segíteni.

Egy nap Alvarenga arra ébredt, maga maradt. Ezt nem volt hajlandó elfogadni. Ezért még több napig beszélt barátjához. Ez az eljárás, hogy az óceáni víz ivása és az őrület helyett egy megálmodott világban képzelt helyzeteket él át, végül is odáig vezetett, hogy révbe ért.

Hihetetlen, hogy 6.700 mérföldes (12.000+ kilométeres) tengeri hánykódásuk során mintegy harminc hajó haladt úgy el a közelükben, hogy üvöltöztek, kalimpáltak feléjük. De ugyan hol szokás a matrózok közt, hogy ráérős cigarettaszünetükben a monoton vízsíkon merengjenek? Hiszen közben akár dolgozhatnak is a raktérben. Vagy verekedhetnek. Vagy csak panaszkodhatnak egy-egy porció bor, sör, pálinka mellett, hogy milyen nyomorult sorsba születtek, avagy csöppentek. Ki gondol arra, hogy ott, ahol a madár sem jár, két ember csak úgy eltéved? Valljuk meg, nem szokványos történet, tehát nem feltétlen hibáztathatók a szállító óriások, hogy fittyet hánytak rájuk. Illetve rá. Mert ezekben a találkozásokban leginkább már csak Alvarenga részesült. Társa elmerült az ígéretben, amit szüleinek üzent, hogy többé nem fog rosszalkodni és kellemetlenkedni.

Végül egy, a szokásosnál hosszabban jelentkező hallucinációnál hősünk úgy ítélte meg, nyilván azért ilyen ragaszkodó, mert tán a valóság egy apró darabkája. Hinni akarta, hogy az ott messze egy sziget körvonala. Hirtelen a bárka stabilitását kockáztatva a menekülés mellett döntött. A Marshall szigetekre érkezett. Sokkal soványabban, jóval éhesebben, és a barátja miatti elnyűhetetlen bűntudattal egy kókuszültetvény gazdáihoz tért 2014. január 30. napján, éppen 401 nappal a hajóba szállást követően.


Napok alatt végtelen nyüzsgés borította el a szigetvilágot. Jonathan Franklin (klikk a forráshoz), a The Guardian tudósítója részletesen utánajárt minden adatnak. Oknyomozása arra vezetett, hogy ez az elképesztő történet valós. A 438 napos kalandot hitelesen adja át a most akciósan 16,99 $ helyett 12,99-ért megrendelhető (angol nyelvű) könyvében.

2016. január 10., vasárnap

Ingyenes képzés

A számítástechnika világa rohamosan fejlődik. (Talán a robbanáson már túl van.) De ki tudja a tempót tartani? Pedig... annyira - állítólag - nem is bonyolult, csak hát, ugye, mindenki fél az újtól. Főleg, ha az gyors és okos. A rejtett avagy a felismert, de elbújó tehetségek pedig némileg kell, hogy ilyesmikkel ismerkedjenek, mert ezáltal a világ (s a potenciális vevők köre is!) kitárul. Különösen fotósoknak hasznos az elektronikus tárolás rejtelmeiben elmélyülni kicsit... meg rajzolóknak... meg íróknak... meg filmeseknek... :)

Arról, hogy a Microsoft ingyenes előadásain miről tanulhatunk, a napirend elmondja. A meghirdetett négy előadás ugyanazon tematikára épül, csupán a helyszínek és időpontok változnak. Remélhetőleg ismétlik még, mert a pestiek már lekéstek...
2016. február 9. Győr, Richter János Konferenciaterem
2016. február 17. Debrecen, Lovarda Egyetemi Központ

Napirend


8:00 Érkezés és regisztráció

9:00 Egy kisvállalati architektúra megtervezése
Kezdésként áttekintjük egy kisvállalati IT infrastruktúra tervezéséhez és üzemeltetéséhez szükséges pilléreket. Megismerkedhetsz a klasszikus és a felhőre is építő forgatókönyvekkel, megvizsgáljuk a hardveres (szerver, hálózat és tárolás) alapokat. A minden korszerű, Windows Server alapú rendszerben nélkülözhetetlen címtár (Active Directory Domain Services) tervezéséről, építéséről és üzemeltetéséről is itt kapsz fontos információkat.
Előadó:  Gál Tamás  Datacenter Technical Specialist
44 éves rendszergazda, rendszermérnök, tréner, előadó. 2007 óta - kisebb megszakítással - a Microsoft Magyarország állományában is tevékenykedik, jelenleg adatközpont specialistaként. Ebben a minőségében a hazai Microsoft konferenciák, események, webcastok és webinárok rendszeres előadója, offline és online szakmai anyagok és három szakkönyv szerzője. 2015-ben már 12. alkalommal nyerte el az MVP címet, amely Magyarországon és Közép Európában is egyedülálló teljesítménynek számít. 2011 nyara óta az IQSoft-John Bryce Oktatóközpont informatikai vezetője és egyben vezető trénere is. 1996 óta üzemeltet Windows szervereket, vállalkozása több cég informatikai rendszerének gazdája illetve konzultánsa, így az elmúlt közel 20 évben számtalan IT rendszert tervezett, épített és migrált. Kedvenc szakterületei közé tartozik a Remote Desktop Services, a Hyper-V, a Failover Cluster, a System Center termékek, illetve az Azure IaaS.
10:30-11:00 Kávészünet

11:00-12:30 Klasszikus infrastruktúra felépítése
A második előadásban terítékre kerül minden fontos Windows Server komponens és szerepkör, azaz a teljes, klasszikus infrastruktúra összes építőkockáját a helyére illesztjük. Ebben a szakaszban szó lesz a hálózati megoldásokról és a távoli elérés részleteiről, a jelenleg legfontosabb területnek számító virtualizációról, valamint a magas rendelkezésre állási és katasztrófatűrő megoldásokról.
Előadó: Gál Tamás Datacenter Technical Specialist
12:30-13:30 Ebédszünet

13:30-14:00 Windows 10 és Windows Server 2012 R2 – együtt a legjobb
Górcső alá vesszük a legújabb szerver (Windows Server 2012 R2) és munkaállomás (Windows 10) verziók együttműködését, a Windows 10 bevezetésének a lépéséit, valamint az üzemeltetésének, illetve a frissítési megoldásainak a sajátosságait.
Előadó: Gál Tamás Datacenter Technical Specialist

14:00-15:00 Az első lépések a Microsoft Azure felhőbe
A Microsoft Azure felhőszolgáltatás igénybevételével egy modern vállalti infrastruktúra üzemeltetése egyszerűbb és hatékonyabb, mint gondolnánk. Részletesen elmagyarázzuk a hibrid működés lehetőségeit és feltételeit. A virtuális gépek és hálózatok áttekintése után ismertetjük a magas rendelkezésre állás, a Site Recovery, és a feladatmegosztás által nyújtott lehetőségeket. Az előadás végén kitérünk a modern weboldalak és webalkalmazások bevezetéséhez és üzemeltetéséhez kapcsolódó feladatokra és lehetőségekre is.
Előadó:  Király István  MVP, KingSol Kft.
A Kingsol Kft. ügyvezetője, rendszermérnök és Microsoft tréner. 2015-ben Magyarországon elsőként neki ítélték az Azure MVP címet. Elsősorban rendszergazdaként tevékenykedik, szakterülete az Azure mellett a Windows Server és a kliens operációs rendszerek.
15:00-15:20 Kávészünet

15:20-16:20 Az Office 365 bevezetése
Bemutatjuk, hogy milyen szolgáltatásokból áll az Office 365. Megtanulhatod, hogyan kell az előfizetést létrehozni, felügyelni és áttelepíteni az adatokat egy meglevő környezetből. Levelezés, fájlkezelés, azonnali üzenetküldés, elérés mobil eszközökről - ezek megvalósítását is ebben az előadásban mondjuk el.
Előadó:  Zombory Zoltán  MVP, Zomputer Kft.
A Zomputer ügyvezetője, a kezdetektől, 6 éve foglalkozik a Microsoft felhőszolgáltatásaival. Több száz ügyfélnél összesen több mint 50 ezer felhasználó felhős bevezetésében vett részt a világ 25 országában. Rendszeresen tart felhős előadásokat a partnereknek. 2010 óta Office 365 MVP.

16:20-16:50 Miben tud segíteni a Microsoft?
Ebből az előadásból kiderül, miért érdemes vállalati infrastruktúrát a Microsoft termékein felépíteni. Bemutatjuk a vállalati szoftverbeszerzési lehetőségeket, de kitérünk a partnerek számára elérhető programjainkra is. Segítséget adunk ahhoz, hogyan érdemes az itt megszerzett tudást továbbfejleszteni.
Előadó:  Budai Péter  üzletágvezető - nagyvállalati megoldások, szerverek és felhő technológiák
A Microsoft Magyarország vállalati szerver- és felhőmegoldásokért felelős üzletágának vezetője. 2005-ben csatlakozott a Microsofthoz, ahol kezdetben a hazai informatikai szakemberképzés területéért felelt, azon belül a TechNet programsorozat, a TechNet Magazin, valamint az MVP program köthető a nevéhez. A TechDays eseménysorozat előzményeként számon tartott, tízezer informatikust elérő Informatika Tisztán programsorozat ötletgazdája és szervezője. 2009 óta a szervermegoldások termékmenedzsereként, később üzletágvezetőjeként a Microsoft adatközponti és adatplatform termékei, valamint a Microsoft Azure felhőszolgáltatás széleskörű felhasználását segíti elő.

Hogy az MVP minek a rövidítése? No, ezt majd tőlük és ott tessék megkérdezni! :)

Add tovább infó! ;) Ha neked nem, másnak fontos lehet.

2016. január 4., hétfő

A levélművész

Lorenzo Manuel Durán 1969 áprilisában született Cáceres városában (Spanyolország). 36 évesen elmerült útkeresésében - munka nélkül volt ideje bőven gondolkodni. Egy hernyó-rágta levél ihlette meg: két (akkorra már elhanyagolt) szenvedélyét, a természetet és a művészetet össze is lehet vonni. 2006 óta ezt az iparágat űzi - nagy sikerrel farigcsálja a faleveleket fogászati eszközök és sebészeti szike segítségével. Technikáját folyamatosan fejlesztve készít egyre precízebb, mind elképesztőbb részletességű alkotásokat. Tudását szívesen osztja meg az apróságokkal, akik akár a nyomába is léphetnek.

Hatalmas miniatűrök! :)