2016. május 6., péntek

Fotó tan

Az elmúlt nehéz időszakom a próbák végtelenjét sorakoztatta fel, melyek során rájöttem: a fotózás nagyon érdekes, rendkívül hasznos (!), de nem ez az én utam. Ezért még nagyobb a tisztelet azoké, akik olyan nagyszerűt alkottak ezen a téren!

Az ambrotípia (nedves lemezre készült direkt pozitív) egy fotózási eljárás, amiből egyszerű olvasóként azt értem, hogy üvegre is készülhet a kép. Ez ma nagyon menő lehetne - igazán egyedi ajándékok készítésére. 1851-ben fedezték fel, 1853-ban szabadalmaztatták, és kb. az 1880-as évekig volt használatban. Mivel a képekből általában csak 1-1 készült, kevés maradt fenn az utókor számára, és azok is többnyire portrék. (Nasional Media Museum Collection)


A világ legnagyobb ambrotípiája  Ian Ruhter műve, s ezt a (magyar nyelvű) cikket minden, önmagában kétkedő, elbizonytalanodó alkotónak el kell olvasnia! Nem hosszú, de láthatjuk, más is küzd az érzelmeivel a fejlődés és az önmegvalósulás rögös útjain. A kalandon túl a szép képek is elénk tárulnak.

Elnézve a nagy (talán A3-as) üvegfotót, bizony bármily régi és eltemetett eljárás az ambrotípia, fantasztikus térelválasztó lenne egy-egy ilyen üvegfal! (Tudom, ma már decoupage - szalvéta - technikával bármit lehet dekorálni akár fényképpel is, de talán mégsem ilyen nagyban. S az az eljárás nem áttetsző...)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése