2015. április 6., hétfő

Mátyás király

525 éve, 1490. április 6-án hunyt el igazságosztó bölcs királyunk, Hunyadi Mátyás. 15 évesen került trónra és 32 éven át uralkodott.

Kemény kezű úr volt, aki következetesen adóztatta a népet, s éppen ezzel a következetességgel érte el azt, hogy a földesurak egyéb jogcímeken nem sarcolhatták a jobbágyokat. Tartós ezüst pénzt veretett a korábbi évenként megújuló helyett, így a pénzfolyás ellenőrizettebbé vált; jóllehet a pénzverés adója nem folyt be. Viszont a gazdaság stabilizálódott, tervezhetőbb lett, mi több, felvirágzott. Híres-hírhedt varázspálcája a Fekete sereg volt, amely nélküle már nem maradt fent sokáig. A szegényes királyi kincstár éves bevétele hat-nyolcszorosára duzzadt uralkodása alatt. Az ezerforintos bankjegyünket az ő képmása teszi egyedivé.


Gazdagsága Európa szerte híres volt, akárcsak könyvtára, a Corvinák (lásd Mathias Corvinus). A művészet nagy pártfogója volt, kisgyermekként komoly műveltséget ruháztak rá, s nyitottságát a zavaros időkben is megőrizte. Vajdahunyad várában neveltetett, aminek pontos mását ma a Városligeti tó ölelésében csodálhatjuk, kedvelt turista központ a közvetlen szomszédságában lévő múzeumokkal együtt. A Vajdahunyad vára szabadon bejárható, kellemes program.


A Budai vár kinevezéséig a Visegrádi palota volt királyaink székhelye, ami a központosítással háttérbe szorult. Az elhanyagolt várat Mátyás tette rendbe, s kedvenc helye lett, s a legfőbb vidéki rezidencia lett... a török rombolásig. 1934 óta van állami pártfogás alatt. A Visegrádi Királyi Palota Múzeum egész évben nyitott kapukkal várja a vendégeket, turistákat, jellemzően vasárnap családi kedvezményekkel, ma már játszóparkkal. A Visegrádi Palotajátékok minden július második hétvégéjére esnek. Ezen a hétvégén hagyományos öltözetbe bújnak a "vár lakói", s megelevenedik Mátyás világa szerte a városban. Kihagyhatatlan program!

forrás: világvándor.hu

Mátyás uralmának érdemeit az utána következő anarchikus világ ismerte fel csak igazán, vissza is sírták a fegyelmet, amit teremtett. A róla szóló népszerű regék és mondák valószínűleg ezekben az években keletkeztek. Az első nyomtatott magyar törvénykönyv is az ő nevéhez fűződik (Decretum Maius, 1486).

A Mátyásról szóló történetek bölcs király elé vezetnek, ezért nagyon építő az olvasásuk már kisgyermek korban is. A Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) kincsestárából szabadon elérhető elektronikus könyvek és hangoskönyvek közül íme néhány, ami Mátyás időszakát eleveníti meg. A letöltés ingyenes és legális, felesleges más forrásokból fizetősen letölteni (pl. az e-bookokat).

Lengyel Dénes: Régi magyar mondák; mp3 formátumban letölthető [csak tagoknak]

Harsányi Zsolt: Mathias Rex - Hunyadi Mátyás életének regénye; mp3 [torrent letöltés egyben, vagy az oldalon keresztül hallgatható]
Pekár Gyula: Mátyás és Beatrix - négy felvonásos történeti dráma
Donászy Ferenc: Mátyás ifjúsága és egyéb történeti elbeszélések
Geréb László: Mátyás Király lantosa - történelmi regény az ifjúság számára


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése